Интериорен дизайн

Облицоване с плочки

В повечето случаи плочките се използват за облицоване на стените и пода в жилището ни. Нека изходим от самия материал, т.е. плочката. Повърхността й е покрита с глазура –слой, който е плътен и вследствие на това хидроизолиращ. В резултат замърсяването на плочките е минимално, а почистването им – лесно. Това означава също, че пръските вода, мазнина или т.н. не проникват навътре в плочката и могат лесно да бъдат отстранени.

От споменатите до тук качества не е трудно да се заключи къде е целесъобразно да се направи облицовка с плочки. На първо място в мокри помещения, като баня и тоалетна, както и навсякъде другаде където се очакват пръски вода – така например обзавеждането и мебелите в банята ще се поставят върху стени облицовани с плочки. Дори и да направите избор на различните душ кабини и да поставите една от тях в банята, то това няма да се отрази негативно на вашето обзавеждане, мебели и плочки за баня.

Също така облицовка с гранитогрес се прави често  в кухненски и други помещения от жилището, тъй като се смята, че плочките от гранитогрес са доста здрави и практични.

Въпреки че облицоването с плочки е широко разпространено и предпочитано от хората за техните помещения, не е хубаво да прекалявате с това. Грешно е да се купуват прекалено много плочки и да се облицоват големи площи, особено в едно помещение, освен може би в банята. Това е така защото положителните качества на плочките – плътност и водонепропускливост могат да имат и отрицателно въздействие. Постоянната влажност на въздуха ще избива по повърхността им и стените ще се потят и колкото по-големи са площите, облицовани с плочки, толкова повече вода ще се кондензира и стича по пода. Именно това трябва да имате предвид още в началото, преди да решите къде ще облицовате с плочки.

Тъй като кухнята и банята са най-често облицованите с плочки помещения, те нямат само функционално предназначение. Освен това когато човек е в тях, той трябва да се чувства добре и уютно, което значи, че трябва да предвидите  и естетическото оформление, освен това къде ще облицовате.

С цветовете на плочките, дали повърхността им да бъде гланцова или матова, с размера им, формата и подреждането, вие определяте всъщност как ще изглежда естетическото оформление в помещението. Най-добре е да вземете предвид останалата част от жилището и мебелировката, за да сте сигурни, че ще постигнете пълна хармония.

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *